Битовите абонати да останат на регулирания пазар на електроенергия до 2026

...
Битовите абонати да останат на регулирания пазар на електроенергия до 2026
Коментари Харесай

Отлагат свободния пазар на ток за битовите абонати с 2 години

Битовите клиенти да останат на контролирания пазар на електрическа енергия до 2026 година, а пазарът на ток на едро да бъде либерализиран изцяло до края на тази година. Това плануват поправки в Закона за енергетиката, оповестени за публично разискване от  Министерството на енергетиката. В законопроекта е записано още, че се приключва  ролята на Националната електрическа компания (НЕК) като публичен снабдител и се отстраняват квотите на производители за контролирания пазар.

Плановете доскоро бяха цялостната либерализация на енергийния пазар в България да се случи до 2025 година, като в началото се предвиждаше това да стане поетапно - първо на свободния пазар да излязат  битовите потребителите с огромно ползване на ток. Но до момента нито едно от последните няколко държавни управления не пое ангажимент да създаде явен график за поетапна и безболезнена либерализация на пазара за семействата.

Припомняме, че  фирмите у  нас започнаха да излизат на свободния пазар на ток от 1 октомври 2020 година, а гратисният период период за тях завърши година по-късно. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР